Internationale Vrouwendag: De kracht van zorgzame vrouwen

Op Internationale Vrouwendag (8 maart) zetten we bij Thuiszorg Groot Limburg drie van onze collega’s in het zonnetje: Ellen, Veerle en Aggie. Drie vrouwen met een hart voor de zorg, die met passie en toewijding dagelijks het verschil maken voor onze cliënten. Wat betekent deze dag voor hen? Hoe ervaren zij hun rol als vrouw in de thuiszorg? En wat willen zij meegeven aan anderen? Lees hieronder hun verhalen!

“Ik heb 30 jaar bij een bank gewerkt, maar merkte dat dat echt een mannenwereld was. Vrouwen werden vaak onderschat. Na een reorganisatie besloot ik het roer om te gooien en een beroepskeuzetest bracht me bij de zorg. Op mijn 50e ging ik weer de schoolbanken in, en dat was de beste beslissing ooit!”

Internationale Vrouwendag betekent voor Ellen dat vrouwen als krachtig en zelfstandig worden neergezet. “In de thuiszorg hebben vrouwen de overhand, en dat merk je. We maken het verschil met empathie en zorgzaamheid. Mannen kunnen dat ook, maar toch op een andere manier.”

Haar gouden tip? “Behandel mensen zoals je zelf behandeld wilt worden, dan doe je het altijd goed.”

“Ik werk sinds januari 2024 bij TGL en heb hiervoor in een ziekenhuis en een verzorgingshuis gewerkt. Wat ik fijn vind aan de thuiszorg, is dat je zelfstandig werkt en een band opbouwt met cliënten. Internationale Vrouwendag herinnert ons eraan dat vrouwen krachtig zijn en soms onderschat worden.”

Wat wil ze meegeven aan andere vrouwen? “De zorg is hard werken, maar ook ontzettend dankbaar. Je moet wel leren loslaten, want soms krijg je te maken met heftige situaties, zoals cliënten die onverwachts overlijden. Daar moet je mee om kunnen gaan.”

“Ik werk 7 jaar bij Thuiszorg Groot Limburg en heb al meer dan 20 jaar ervaring in de zorg. Internationale Vrouwendag betekent voor mij dat vrouwen even extra in de schijnwerpers staan, zeker in de zorg. In ons werk is luisteren heel belangrijk, vooral bij cliënten met dementie. En laten vrouwen dat nu net van nature goed kunnen! Ik merk dat vrouwelijke cliënten zich vaak prettiger voelen bij vrouwelijke zorgverleners, en daar houden we zoveel mogelijk rekening mee. Zorg is zoveel meer dan ‘wassen en aankleden’; het is ook een luisterend oor bieden, een wandeling maken, samen een ijsje eten. Dat maakt het werk bijzonder.”

Wat ze wil meegeven? “Jongeren denken soms dat de zorg alleen maar zwaar werk is, maar het is zoveel meer. Je leert over het leven van anderen, je biedt warmte en aandacht. Zorg voor een ander zoals je voor jezelf zou zorgen.”