Miranda heeft sinds haar achttiende altijd in de zorg gewerkt en begeleidt nu vooral thuiswonende cliënten met dementie. In haar functie creëert ze “geluksmomentjes” voor cliënten en ontlast ze mantelzorgers door hen ruimte te geven voor hun eigen welzijn. We gaan in gesprek met Miranda over haar rol, de steun die ze biedt aan mantelzorgers en wat haar werk bij TGL zo bijzonder maakt. 

De kracht van luisteren en verbinden 

Miranda werkt sinds januari bij TGL en ze is trots op haar werk in een organisatie die dichtbij mensen staat. Waar grote organisaties vaak formeel zijn, biedt TGL juist een warme, persoonlijke werkomgeving: “Toen ik hier begon, voelde het als een warm bad. Iedereen begroet je met je voornaam en toont interesse. Die verbondenheid is heel anders dan wat ik bij grotere organisaties gewend was,” vertelt ze. 

Als verzorgende in het team Welzijn op Maat kijkt Miranda verder dan alleen de zorg voor cliënten. Ze luistert actief naar mantelzorgers, vaak partners of kinderen, die dagelijks intensief voor hun geliefden zorgen. “Ik merk vaak aan kleine dingen of een mantelzorger overbelast raakt,” legt Miranda uit. “Soms zijn ze prikkelbaar, of zie je vermoeidheid in hun gezicht. Alleen al door te luisteren kan ik vaak een enorme last verlichten.” Door haar betrokkenheid en haar vermogen om de situatie van mantelzorgers snel in te schatten, bouwt ze een vertrouwensband op. Dat maakt het makkelijker om hulp in te schakelen als dat nodig is. 

 

Steun bieden aan mantelzorgers 

Team Welzijn op Maat werkt nauw samen met casemanagers en dementieteams om mantelzorgers op tijd te ondersteunen. Wanneer Miranda merkt dat een mantelzorger overbelast raakt, onderneemt ze snel actie: “Ik laat mantelzorgers hun verhaal doen, en als dat niet voldoende blijkt te zijn, ga ik direct afstemmen met de casemanager.” Team Welzijn op Maat zoekt samen met de casemanager, cliënt en netwerk naar mogelijkheden, talenten en wensen en werkt dus in het verlengde van de casemanager om tot een passende oplossing te komen. Welzijn op de voorgrond, zorg naar de achtergrond. 

Door snel en doeltreffend te handelen biedt Miranda niet alleen praktische hulp, maar geeft ze mantelzorgers de ruimte om voor zichzelf te zorgen. 

Innovatie en technologie als steun 

In haar werk maakt Miranda gebruik van hulpmiddelen om cliënten zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Zo helpt ze met technologieën zoals de Medido, een apparaat dat cliënten herinnert aan het innemen van hun medicijnen. Ook kunnen cliënten en mantelzorgers gerustgesteld worden door alarmapparatuur, zoals polssensoren. “Deze technologieën geven zowel de cliënten als de familie rust. Ze weten dat er altijd hulp beschikbaar is als er iets misgaat,” legt Miranda uit. 

Daarnaast helpt Miranda mantelzorgers om hun netwerk van familie, vrienden en buren te benutten. “Ik praat met mantelzorgers over de mogelijkheden om anderen in te schakelen. Het is vaak een opluchting om te horen dat ze er niet alleen voor staan,” zegt ze. 

De boodschap van Miranda aan mantelzorgers 

Miranda ziet dagelijks de worstelingen en zorgen van mantelzorgers. Ze benadrukt hoe belangrijk het is dat zij hun eigen geluksmomenten behouden, ondanks de zware taak die ze op zich nemen: “Ik zou tegen elke mantelzorger willen zeggen: zorg goed voor jezelf en zoek dingen waar je energie uit haalt.” Miranda en het team Welzijn op Maat van Thuiszorg Groot Limburg staan altijd klaar om mantelzorgers hierbij te helpen.